fredag 20 mars 2009

Mamma fyller 60 år och minns sina barnböcker...

Min mamma fyllde 60 år den 18/3. Det händer inte varje dag och måste firas. Det gjorde jag på det mest naturliga sättet, jag intervjuade henne om barnböcker!

J: Vilken är den första barnbok du läste/fick läst för dig - som du minns? (Ditt första barnboksminne alltså.)

M: Vi hade inte mycket barnböcker hemma, men vi hade en hel serie, som jag inte riktigt minns vad den hette, men jag tror du vet vad jag menar och jag tror den hette "Barnens Skattkammare" eller nåt liknande. De första delarna med mycket bilder och lite text "läste" vi ofta i, så de blev rätt slitna med tiden. De senare delarna, som innehöll lite längre berättelser, brukade mamma läsa högt för oss.

J: Den serien har jag kvar! Din serie som jag "ärvde". Den heter Min skattkammare. Den läste jag också när jag var liten. Eller, du läste den för mig. Det stämmer att de första böckerna är mer slitna. Jag bläddrade just i dem. Det finns flera nya utgåvor av dem och de är fortfarande populära. Jag köpte en ny förra året och gav bort som doppresent.

J: Vilken barnbok av alla de du läste för mig minns du bäst?

A: Det är omöjligt att säga vilken jag minns bäst, de var så många och jag minns de flesta... Ett exempel är ju Maria Gripes böcker, som fängslade oss bägge, ett annat var serien Pojken och lånarna, som vi avverkade i snabb takt, en annan som jag också gillade var böckerna om Adrian Mole. Astrid Lindgrens alla böcker läste du nog mycket själv tror jag.

J: Maria Gripe minns jag mycket väl att vi läste. Pojken och lånarna av Mary Norton hade jag nästan glömt! Den serien var underbart fängslande och fin. Adrian Mole av Sue Townsend, läste du den?! Det var ju en ungdomsbok som jag läste när jag var lite äldre... Några Astrid Lindgren-böcker läste du för mig. Jag minns när vi läste Ronja Rövardotter. Det var efter den julen då jag fick tre exemplar (!) av Ronja i julklapp. Två av dem lämnade jag tillbaka till bokhandeln och bytte till mig andra böcker :-)

J: Vilken är den bästa barnbok du läst?

A: Svårt... för att inte säga omöjligt att svara på, Man kan ju inte jämföra en barnbok för en 2-åring med en ungdomsbok... Jag gillar Maria Gripes böcker t ex.

J: Att du också var förtjust i Gripes böcker, det visste jag inte/kom inte ihåg. Du kanske inspirerade mig in i Gripes värld?!

J: Om du, när du var 9 år, hade fått välja en bok, vilken du ville, vilken tror du att du skulle ha valt då?

A: När jag var 9 år bodde vi i Rundvik och hade inte stor litteraturerfarenhet. Jag minns knappt om det fanns något bibliotek och jag minns knappt om vi läste något i skolan. Mamma läste ju ibland, men hon hade inte så mycket tid då med alla fem barnen och pappa som jämt var på jobbet... så jag vet inte vilken jag skulle valt. Jag hade inte så många egna böcker heller. Den enda bok jag minns, förutom Barnens skattkammare var "Sam och Agaleia", som jag fick i födelsedagspresent av någon kompis när jag fyllde typ 9 år.

J: Sam och Agaleia av Lisa Tetzner minns jag! Jag byggde en koja under skrivbordet. Där satt jag och läste den. Jag visste inte att du hade den boken när du var barn. Undrar var den boken är nu? Den finns inte på någon av Umeå bibliotek. Däremot finns Vad Sam viskade av samma författare, som jag gissar hör ihop med den bok du berättar om. Den minns jag också att jag hade som barn.

J: Vad handlar en bra barnbok om ?

A: Det kan ju vara mycket som är bra. Men gärna en historia som barnet kan identifiera sig i, som berör, som gärna får vara lite lagom spännande. Och gärna lite fantasi och oväntade saker också. Huvudsaken att det är en varm humor med bra värdegrund, mångfald mm. Gärna att man lär sig något, men inte med pekpinnar utan mera en insikt, som kommer inifrån, som ökar förståelsen och vidgar upplevelsen...

J: Du är klok mamma.

J: Berätta om ett speciellt barnboksminne som du har?

A: Sprätten satt på toaletten.

J: Jag har ett svagt minne av Sprätten satt på toaletten av Annika Elmkvist. Men jag kan inte placera den riktigt. Googlar lite på den nu för att väcka minnet... Hoppas att du har kvar den, för jag har den inte. Jag vill läsa den igen!

J: Läste någon högläsning för dig då du var barn?

A: Jag har ju redan berättat om mammas läsning ur Barnens Skattkammare. Hon älskade att läsa högt (liksom jag) men tyvärr blev det inte så ofta. Vi läste inte varje kväll utan det var "guldstunder" när hon tog sig tid och samlade alla barnen runt omkring sig i sängen t ex. Hon älskade det. Tyvärr räknades det inte som riktigt nyttigt utan något man gjorde om man fick tid över någon gång...

En annat speciellt tillfälle var när det stora åskvädret kom över Rundvik. Alla var riktigt rädda! Mamma försökte verka oberörd för att inte skrämma oss och då kom hon på att hon skulle läsa för oss, för att skingra den oro som fanns i rummet.

J: Fint...

J: Vilken bok som någon har läst högt för dig, minns du bäst?

A: En av historierna i Barnens Skattkammare som grep mig tror jag hette eller handlade om SAMPO Lappelill ...nånting. Jag minns inte vad den handlar om men jag minns att jag blev väldigt gripen och att det var spännande och lite tragiskt tror jag. En annan högläsning, som jag minns var från skolan, kanske årskurs 5 i Skelleftehamn... Fröken läste ett kapitel i veckan på typ Roliga timmen och det var JAG som bidragit med boken. Den handlade om Alladins underbara lampa.

J: Sampo Lappelill av Zacharias Topelius har jag hört talas om flera gånger men jag har inte läst den själv. Tror jag.

J: Vilken barnbok ville jag höra om och om igen när jag var barn? Alltså, vilken barnbok har du fått läsa flest gånger för mig?

A: Sprätten satt på toaletten tyckte du var väldigt bra och rolig och ville gärna höra om och om igen. Jag gillade att läsa den också, både för att den var rolig, men dessutom tog ställning på ett lättsamt sätt...

J: Du gör mig nyfiken på boken! Vet du, den finns inte på någon av Umeås bibliotek. Undrar om den är för gammal eller för politisk?! :-)

J: Hoppas att det går bra att svara på frågorna!

A: Ja, det gick ju ganska bra. Först kändes det lite jobbigt... men när jag väl började kändes det faktiskt ganska kul att tänka tillbaka. Kanske har jag glömt nåt och du får gärna fråga mera... ;)

J: Det var så spännande att få ta del av dina svar! Det var särskilt roligt när du berättade om mormor och när hon läste för er. Ett stort tack och grattis till 60-åringen som har det läsande barnet kvar i sig!

Kram!

2 kommentarer:

räjtch sa...

Men anita hade en barnbok hemma hos sig på kärnvägen som handlade om en affär, typ. jag minns inte ordentligt men den var röd tror jag och på rim. Det var min favoritbok hos Anita!

Jenny sa...

Ok, det här måste jag kolla upp...