tisdag 16 december 2008

1. Den värsta läsupplevelse du haft?
Värsta? Vet inte om jag har haft någon... Hm, det var väl någon tjock, tungläst bok som gick alldeles för långsamt att läsa ut. (Men oftast då jag känt så har jag lagt i från mig boken utan att läsa ut den. Får man göra så?)

2. Vilken bok har påverkat dig mest hittills?
Oj, det är många böcker som har påverkat mig. Den författare som tveklöst påverkat mig mest är Maria Gripe. Jag har läst alla hennes böcker X antal gånger. Jag intensivaste Gripe-period var mellanstadiet och högstadiet. Hennes böcker var med och formade den människa som jag utvecklades till.

3. Har du läst någon bok som du blivit riktigt skrämd av?
Jag har undvikit flera böcker för att jag trott att de skulle skrämma mig. På senare tid har jag plöjt Magnus Nordins hela produktion. Senast var det Tystnadens hus som skrämde mig...

4. Vad använder du som bokmärke?
Ett laminerat litet collage som en av mina elever har gjort. Den föreställer sju människor som håller varandra i handen. Varje människa har en av regnbågens färger. Det är fantastiskt fint! Jag auktionerade in det på skolans Öppet hus till förmån för vår barnby i Liberia. (Mina bokmärken brukar inte vara mina så länge då jag förr eller senare glömmer det i någon bilbioteksbok som jag lämnar tillbaka till biblioteket...)

5. När brukar du läsa? Hemma, på jobbet, på morgonen, på förmiddagen, på kvällen, innan du lägger dig…?
På bussen på väg till och från jobbet, på toaletten (hemma), när jag borstar tänderna och när jag ligger i sängen på kvällen. På helgerna läser jag ibland mitt på dagen liggandes i soffan i vardagsrumet. Det är härligt! Är det en bok som jag bara måste sträckläsa så läser jag när jag äter och går också.

6. Vad var den första bok du läste?
Det minns jag inte. Kan bero på att jag började läsa i princip samtidigt med mina första minnen. Det är rätt så länge sen...

7. Vad är bättre, pocket eller inbundet?
Inbundet! Eller... när jag reser föredrar jag pocket. Det är lättare att bära, och det gör skillnad eftersom jag brukar bära med mig minst 4-5 böcker då jag ska ut på resa.

8. Vilken bok läser du nu?
Gabriela stjärna och fienden av Anna Charlotta Gunnarson.

9. Och vilken sida är du på?
Första sidan.

10. Brukar du lämna “kännetecken” i dina böcker? (klottrar i dom, spiller mat/dryck på dom & andra barbariska åtgärder?)
Inte så ofta. Det kan vara ett hundöra här och där men det händer oftast i pocketböcker, mina egna pocketböcker.

11. Påverkar titeln/omslaget dig om du överväger att läsa en bok?
Oh ja, mycket. Jag älskar fina omslag. Ett mycket bra exempel på det är "Edward Tulanes fantastiska resa" av Kate DiCamillo.

12. Sidantalet, då?
Japp, jag gillar inte för tjocka böcker. (Känns som att jag erkänner något tabubelagt nu, bland oss bokläsare.) Med ett stort undantag för Stieg Larssons trilogi som sträckläste så till den grad att jag nästan inte sov alls på nätterna.

13. Brukar du bläddra fram till sista sidorna för att få reda på slutet?
Ännu ett tabu... JA, jag erkänner. Det har hänt... mer än en gång. Men jag brukar snabbkolla och det får inte ta mer än några sekunder.

14. Finns det någon bok du läst flera gånger?
Många...! Under min bokslukarperiod (ca 10-16 års ålder) läste jag sjuk mycket. Ett exempel är Kulla Gulla-serien. När jag hade läst ut hela serien började jag om på ettan igen, direkt! Ibland när jag kom till biblioteket på eftermiddagarna (=mitt fritids) kunde jag plocka ut en bok ur hyllan, sätta mig i en fåtölj och läsa tills jag läst ut boken. För att sedan ställa tillbaka den i hyllan och plocka ut nästa bok i serien.

15. Har du råkat ut för någon olycka som böcker varit orsaken till?
Krockat med människor eller stolpar när jag har läst och gått samtidigt.

16. Brukar du sälja/ge bort dina böcker eller klänger du dig maniskt fast vid dem, även om det är någon bok du inte gillar?
Jag har blivit mycket bättre på det. Har gjort mig av med många gamla böcker. Numera lånar jag mest från biblioteket.

17. Tar du med dig boken du läser på toa?
Ja, hemma gör jag det.

18. Just det, läser du i badrummet?
Absolut! Där får man ju verkligen läsa i fred.

19. Har du något boksystem? Skriver du upp vad du läser/ska läsa/ska köpa/köpt för böcker? Skriver du kanske till och med läsdagbok?
Gud... måste man erkänna sånt?! Jag har årets Barnbokskatalog. De böcker som jag har läst kryssar jag över. Ni får skratta om ni vill... Jag läser böcker utgivna 2008 just nu. Vi jobbar med Bokjuryn 2008 i skolan så "Bokjuryböcker" står högt i kurs.

Inga kommentarer: