söndag 10 maj 2009

"Honungsblomma" av Alice Vieira

Jag har läst en konstig bok. Sambon är oftast ointresserad av att diskutera mina barnboksupplevelser (vilket jag ställer mig helt oförstående inför) men den här gången blev det prat och diskussion!

Honungsblomma av Alice Vieira är ingen vanlig barnbok, väldigt osvensk, väldigt poetisk och "långsam". Jag har svårt att tro att någon av mina elever skulle uppslukas av den.

De flesta vuxna i huvudpersonen Melindas värld är inkompetenta då det gäller att ta hand om barn känslomässigt och trygghetsmässigt. Mamma är borta, utan förklaring från vare sig henne eller någon annan. Pappa är någorlunda närvarande fysiskt, ibland, men finns inte där för sin dotter. Inget förklaras på ett vettigt sätt för Melinda. När hennes älskade farmor dör är det ingen som berättar det för henne. Farmor (som varit som en mamma för henne) är bara borta och Melinda förväntas uppträda som vanligt utan att ställa frågor. Märkligt!

Det största frågan är dock; Var är mamma? Och varför i hela fridens namn kan ingen prata med flickan om varför mamman är borta? Farmor försöker, på sitt fantasifulla sätt, men när hon dör finns ingen som pratar med Melinda om mamma. Ännu märkligare är att man aldrig får svaret. Mamman kommer tillbaka men hennes frånvaro får ingen förklaring. Eller... är det jag som inte fattar?!

Om jag inte fattar, hur ska då ett barn fatta?! Svår bok, med andra ord. Det känns nästan mer som en vuxenbok om barn kom sambon och jag fram till. När jag googlade på boken hittar jag recensioner som beskriver boken som en bra högläsningsbok som kräver samtal efter läsningen. O ja! Även jag som vuxen behövde det :-)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Mamman är död! Jag läste den här när jag var 11 år (jag är från Portugal) och förstod detta!
Alice Viera är för mig den bästa barnbock författare, jag älskade hennes böcker, några var svårare och då hjälpte min mamma.
Det är viktigt att barn får läsa bra böcker, annars kommer man senare att tycka att Paulo Coelho är den bästa!

Jenny sa...

Är mamman död?! Men det verkade som att hon kom tillbaka i slutet... Pappan träffar en ny kvinna som "blir" hennes nya mamma. Är det så man ska förstå det? Nu får jag skämmas. Jag kan verkligen ha svårt att förstå poetiska böcker. Och du förstod när du var 11 år...